473 ODLIČJA NA PRVENSTVIMA HRVATSKE ZA JUDO KLUB VINKOVCI. KONFERENCIJOM ZA NOVINARE NAJAVLJEN PROGRAM „NAŠIH 50 GODINA“

Na pragu proljeća davne 1972. godine, točnije 19. ožujka, u prostorijama Tehničke škole osnovan je Judo klub „Vinkovci“ koji na današnji dan slavi 50 godina svoga postojanja. Povodom toga je u Sokolskom domu organizirana konferencija za novinare, na kojoj je predstavljena klupska Soba trofeja, najavljen je program „Naših 50 godina“ ali je prezentiran i presjek svih postignutih rezultata članova kluba od njegova osnivanja podijeljen u dva razdoblja i to od 1972.-1991. g. te od 1992.-2022. godine. Ovaj presjek rezultata iznio je svim okupljenima dugogodišnji predsjednik Judo kluba „Vinkovci“ Tomislav Čuljak, inače i počasni predsjednik Hrvatskog judo saveza. Ostali prisutni domaćini iz kluba bili su svi dosadašnji tajnici Mato Markovinović, Irena Ilijić i Mirjana Bošnjak Kobaš kao i Josip Petrinović, osnivač kluba koji je pritom govorio o razlozima za osnivanje kluba davne 1972. godine, te osobama koje su uz njega dale svoj značajan doprinos njegovom osnivanju.
Veliku čast svojim dolaskom na konferenciju klubu iskazali su župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić, glavni tajnik Hrvatskog judo saveza i sportski direktor Europske judo unije Hrvoje Lindi koji su čestitali na iznimnim postignućima. Nabrojimo neke:
Od 1972.-1992. g.:

  • 78 odličja na prvenstvima Hrvatske, te 11 odličja na prvenstvima bivše države Jugoslavije,
  • 5. mjesto Tamare Majstorović na Europskom prvenstvu za seniorke.
    Od 1992.-2022. g. na prvenstvima Hrvatske osvojeno je:
    364 odličja na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske u različitim uzrastima i to: 89 zlatnih, 96 srebrnih i 179 brončanih, a 15 odličja izboreno je na prvenstvima Hrvatske u katama,
    16 odličja izboreno je na ekipnim prvenstvima Hrvatske na kojima su ostvareni slijedeći rezultati: seniorke 5×1. mjesto i 2×3. mjesto, seniori 2. i 3. mjesto, juniorke 4×1. mjesto, juniori 3. mjesto te kadetkinje 1. mjesto i 3. mjesto.
    Naši natjecatelji i natjecateljice kluba pojedinačno su nastupali su na međunarodnim A turnirima, Svjetskom studentskom prvenstvu, Europskom juniorskom prvenstvu, Europskom festivalu mladih, Svjetskim igrama mladih, Svjetskim vojnim prvenstvima, Europskim prvenstvima u katama, Mediteranskim igrama u Bariju, Europskoj klupskoj ligi itd., međutim najzapaženiji rezultati vezani su uz ekipe seniorki i našu ponajbolju natjecateljicu kluba Tatjanu Lovrić Jovanović, rođ. Starčević.
    Tatjana je sa statusom reprezentativke zabilježila niz nastupa na međunarodnim natjecanjima, a najzapaženiji je bio na Svjetskom kupu u Pragu 2005. g. gdje je osvojila 2. mjesto.
    Nakon nastupa na Europskoj klupskoj ligi 1997. i 1998. g. u Parizu ekipa seniorki nastupom na istom natjecanju u Wuppertalu 2016. g. osvaja 5. mjesto, a 2017. g. u Beogradu uspijeva osvojiti 3. mjesto i time se kvalificirati na najelitnije ekipno žensko klupsko natjecanje, među prvih 8, na Europsku ligu prvakinja koja je 2018. godine održana u Bukureštu. Pobjedama nad Ruskinjama (ekipom Yara Neva) i Rumanjkama osvojeno je 3. mjesto.
    Zbog svojih rezultata na proglašenjima najuspješnih u sportu Grada Vinkovaca i Vukovarsko srijemske županije naši članovi kluba od njegovog osnivanja nagrađeni su 54 puta.
    Klub se tijekom godina isticao i kao provoditelj različitih programa te je bio organizator i suorganizator brojnih natjecanja u amaterskom, vojnom i školskom sportu. Međunarodni memorijalni turnir koji se od 2019. godine provodi pod nazivom „Higl Open“ održan je 15 puta. U Vinkovcima su održana brojna prvenstva Hrvatske, međutim svakako da je najveće i najzahtjevnije bilo provesti tehničku organizaciju Svjetskog vojnog prvenstva 2006. godine kada su u Vinkovcima boravili ponajbolji judaši i judašice iz cijeloga svijeta.
    Judo klub „Vinkovci“ Vinkovci trenutno ima 100-ak registiranih sportaša i sportašica, te raspolaže dovoljnim brojem trenerskog kadra. Pet članova Judo kluba „Vinkovci“ su licencirani suci Hrvatskog judo saveza. Davor Marinić je obnaša funkciju Rukoviditelja suđenja Hrvatskog judo saveza.
    Osnivač kluba Josip Petrinović 2013. godine, autor knjige o judu pod naslovom „Naših 40 godina“ primio je nagradu HOO-a za životno djelo Matija Ljubek. Tomislav Čuljak, predsjednik kluba 2016. godine dobio je nagradu IJF-a za doprinos razvoju juda. Klub je za svoj doprinos višestruko nagrađivan od strane Hrvatskog judo saveza, te Grada Vinkovaca i Hrvatskog judo saveza.
    Termini provedbe pojedinih aktivnosti iz programa „Naših 50 godina biti će pravovremeno objavljivani na internetskim stranicama kluba!