Inkluzija u sportu – Rijeka

U organizaciji Hrvatskog judo saveza (HJS) i Riječkog sportskog saveza (RSS) u Rijeci je 27. svibnja održan sastanak judo klubova koji rade s različitim kategorijama djece s teškoćama u razvoju. Na sastanku su prisustvovali Sanda Čorak, dopredsjednica HOO-a i predsjednica HJS-a, Ana Krauthacker, pomoćnica glavog tajnika HJS-a, Slaviša Bradić, glavni tajnik RSS-a, Ivone Šabarić Rubeša, Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje u Rijeci, Katja Luketić, glavna tajnica Zajednice sportova Primorsko-goranske županije te predstavnici klubova iz Vinkovaca, Zagreba, Velike Gorice, Samobora, Svete Nedelje, Kaštela, Splita i Rijeke.Sastanak je počeo prikazivanjem dokumentarnog filma Judo kluba Fuji, koji je na umjetnički i emotivan način prikazao svo bogatstvo rada s djecom s poteškoćama u razvoju na čelu s njihovom trenericom Marinom Drašković.Tema sastanka je bila Inkluzija u judu u Republici Hrvatskoj.

Prezentiran je rad svih nazočnih klubova sa svojim dosadašnjim susretima s inkluzijom u judu, a predstavnici iz Vinkovaca Lora Jukić i Marko Bošnjak predstavili su plan u okviru projekta predloženog Ministarstvu turizma i sporta za početak rada s djecom i mladima s teškoćama u razvoju. Judo klub Vinkovci je u travnju 2022. godine održao pokazni trening Judo kluba Fuji na kojem je trenerica Marina Drašković prikazivala načine i specifičnosti treninga juda u radu s djecom s teškoćama u razvoju.

Mogao se vidjeti zaista bogati presjek svih klubova čiji rad obuhvaća rad s djecom u gotovo svim segmentima teškoća u razvoju od rekreativnog, terapeutskog pa sve do natjecateljskog rada.Napravljen je i nacrt komisije za inkluzivni judo pri Hrvatskom judo savezu te je utvrđen plan edukacije stručnih kadrova u suradnji s Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.