Polaganje za učeničke(KYU) pojaseve

5.6.(ponedjeljak) i 7.6.(srijeda) 2023. godine održalo se polaganje za KYU (učeničke) pojase kojemu je pristupilo oko 80 članova Judo kluba Vinkovci.

Za najmlađe članove (4-6 godina) koje polaganje pojasa još čeka, održan je pokazni trening gdje su prikazali sve tehnike padova, bacanja i zahvata držanja; sva motorička znanja i sve vještine koje su usvojili u proteklih 10 mjeseci. U stjecanju novih znanja djece pridonijela je i Ivana Kraljević Bošnjak, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ujedno i članica stručnog tima Judo kluba Vinkovci.

Djeca učenjem i treniranjem juda ne usvajaju se samo tjelesne/motoričke elemente već i odgojno-obrazovne te socijalne elemente koji im kratkoročno i dugoročno osiguravaju bolju integraciju u društvu, razumijevanje društvenih sredina kao i izraženiju samokontrolu i samodisciplinu u svakodnevnom životu.

Naglašeno, elementi tehnika padova mogu se pozitivno odraziti na prevenciju od ozlijeda uslijed pada, posebno u starijoj životnoj dobi gdje sposobnost pravovremene i kvalitetne reakcije na padanje može spriječiti ozlijede te omogućiti daljnje kretanje koje je vrlo važan dio života.

Za kraj ceremonije polaganja učeničkih pojasa, dio kate za I. DAN(majstorskog) crnog pojasa odradili su natjecatelji, nositelji zadnjeg učeničkog, smeđeg pojasa i time pokazali ozbiljnost i predanost u usvajanju daljnjih znanja i vještina koje će im trebati za polaganje majstorskog pojasa u narednim mjesecima.

U pratnji djece bili su treneri Tatjana Lovrić-Jovanović(IV. DAN) i Marko Bošnjak(I. DAN), dok su u komisiji bili Ivana Kalinić(IV. DAN) i Davor Marinić, nositelj VII. DAN pojasa, rukovoditelj suđenja Hrvatskog judo saveza, međunarodni sudac te licencirani ispitivač KYU i DAN pojasa.

Pred nama je natjecanje u Rijeci te nastup Kata tima na Europskom prvenstu u Podčetrteku, Slovenija i onda nas čeka ljeto s nekoliko trening kampova, puno druženja i novih iskustava!

Hvala svima na podršci i čestitamo polaznicima na položenim pojasima i prikazanim znanjima!