judo klub vinkovci

O nama

Povijest Vinkovačkog juda

           Prošlo je 40 godina od prvog treninga prof. Milana Bašića i Josipa Petrinovića sa skupinom od dvadesetak srednjoškolaca u prizemlju Gimnazije 1969. godine. Prof. gimnazije Milan Bašić registrirao je judo klub «Polet» pri judo Savezu Hrvatske. Strunjače i kimona nabavio je u Ljubljani. Od prvog treninga u rad se uključio student četvrte godine Visoke šole za fizičku kulturu u Zagrebu, Josip Petrinović koji je tada obavljao zimsku pedagošku praksu u Tehničkoj školi. Prvi učenici polaznici bili su istaknuti športaši Vikovaca Ljerka Prakaturović; košarka - Zvonimir Čordašić; plivanje - Ivica Vujević; plivanje - Jasenka Majalič; Damir Cvrković i dr.

            U početku se treniralo u Gimnaziji (u učionici), a nakon toga u Hrvatskom Sokolu (DTO «Partizan»). Nakon godinu dana rada mlada i talentirana Ljerka Prakaturović osvojila je brončano odličje na prvenstvu SFRJ. Sljedeće godine u veljači (u Zagrebu) osvojila je prvo mjesto u polusrednjoj kategoriji, a tjedan dana poslije isto odličje na prvesntvu SFRJ u Beogradu. Kontinuitet Ljerkinih rezultata nastavila je vrijedna i darovita generacija profesora tjelesne i zdravstvene kulture Seada Klebića i današnjeg predsjednika Tomislava Čuljka i sponzora kluba Vlade Čuljka. Oni su kao početnici žuti i narančasti pojasevi u konkurenciji majstora i kasnijih osvajača značajnijih međunarodnih odličja (mladen Markač, Davor Vukoja, Vojo Vujević i dr.) osvajali odličja.

            Paralelno raste generacija djevojaka koje tri-četiri godine dostojno zamjenjuju Ljerku Prakturović u seniorskoj konkurenciji iako su po godinama juniorke. One su nosile seniorski judo Vinkovaca tri-četiri godine. To je doba od 1976. godine do 1979/80 godine. Seniorske reprezentativke bile su: Ljubica Štefanac, Đurđa Bijelić i Tamara Majstorović.

            U sjeni «starijih sestara» trenirala je skupina kadeta (pioniri) koja je nekoliko godina imala solidne rezultate na nivou Hrvatske pa i SFRJ. To su: Davor Marinić, Ivica Brčić, Željko Račan, Darko Pajić i Ivan Županić. U toj uzrasnoj kategoriji najistaknutiji je Davor Marinić, koji je 1976. godine proglašen za sportaša Općine Vinkovci.

            Od 1980. godine do Domovinskog rata klub postoji formalno-pravno, bez suštine i biti nekog kluba, a to su rezultati djece, mladeži i seniora. Isto se odnosi na promidžbene priredbe, masovnost i ostale aktivnosti kluba. Postoji desetak registriranih natjecatelja bez značajnijih rezultata. Uprava glumi upravu, a logičan slijed su rad i rezultati.

            Nakon Domovinskog rata početkom 1993 godine održana je izvanredna Skupština na kojoj je izabran Upravni odbor na čelu s današnjim predsjednikom Tomislavom Čuljkom i tajnikom Matom Markovinovićem. Nakon godinu dana rada najmlađe judoke Vinkovaca pišu zlatne stranice vinkovačkog judo sporta. U početku djeca, a kasnije seniorke na čelu s najboljom hrvatskom judašicom Tatjanom (Starčević) Lovrić dominiraju vinkovačkim sportom i hrvatskim judom.

            Zadnjih 12 godina pet judašica birano je 10 puta za sportašice grada i županije. Nositeljice tih odličja na prvenstvima Hrvatske i značajnih međunarodnih su: Ivana (Krajinović) Majstorović, Blaženka Barić, Irena (Artuković) Ilijić, Tatjana Lovrić, Mirjana (Bošnjak) Kobaš i Ivana (Marijanović) Kalinić.